Quan va finalitzar
la guerra jo tenia set anys acabats de complir. Quan era a “fora” (en aquell
poblet del nom del qual no me’n vull recordar), anava al col·legi en català i
érem nens i nenes conjuntats, però, un cop a Barcelona tot havia canviat, ja ho
sabem. Totes les classes en castellà i només de nenes soles. Els nens, tots
sols, en altres col·legis distints per a ells.
Els
pares treballaven i els primers dies va venir l’àvia a casa, al migdia, per a
ensenyar-me a encendre els fogons, perquè allà, al poble, només teníem llar de
foc. Posava dins la cavitat boles de carbó i un tros de diari rebregat i, amb
un misto, encenia el paper. S’havia de ventar fins que el foc del paper es
calava al carbó, que s’anava posant vermell i feia molta escalfor.
Em
va fer pelar patates, amb la pell ben prima, per a treure’n el profit màxim.
“Saps, nena, els nois que van a fer el servei i han d’ajudar a la cuina, fan
unes pells tan gruixudes, que la pobre patata queda a la meitat del seu volum
i, nosaltres, com a bones cuineres, la fem ben fina, la pell. Veus? Així!” I
jo, amb la boca badada, agafo el ganivet i, apa, me’n surto bastant bé. Em
felicita.
Posa
oli en una cassola, el fa escalfar al foc, hi posa ceba trinxada ben fina i,
xup, xup, es va enrossint, omplint la cuina d’una olor boníssima. Talla les
patates en rodanxes i les incorpora al sofregit, fins que queden ben
dauradetes. Hi afegeix aigua i ho fa bullir tot quasi vint minuts, fins que
queden patates, sofregit i suc, tot d’un color d’or vell que fa un goig! I el
perfum, fa venir una salivera!
“Per
què se’n diuen patates vídues, àvia?” “ Perquè no s’hi posa ni carn,
ni cansalada, ni res”.
“Vostè
també és vídua, oi?” “Si, nena, però això no té res a veure amb les patates…! Vaja
amb la criatura”, sento que murmura i ja no goso preguntar-li res més. “Sabràs
fer-ho tu sola un altre dia?” “I tant que sí!”, corro a respondre-li i, molt
contenta altra vegada, diu que tornarà demà.
He
d’esperar que vinguin els pares per a començar a dinar i se’m fa difícil, amb
aquella aparença tan bona i amb l’oloreta que hi canten els àngels…! I si
n’agafés un trosset ben petit? Oooohh! I quin gust tan bo! Si n’haguéssim
tingut allà, al poble…
Demà,
que m’ensenyarà a fer…?
Quan
va veure que ja en sabia, pobre de mi! va deixar de venir i ho feia tot jo
sola… pobres pares! Un altre dia vaig fer mongeta tendra, bullida
amb patata i ceba, molt bé, però no els hi vaig treure les cuetes a les
mongetes i al pare li va agafar un atac de riure, a la mare no tant, però no em
va renyar, va dir-me com s’havia de fer i, sí, ja no va passar més, encara que
no m’agradava gaire treure’ls allò, em feia mal a la punta dels dits.
Un
altre dia vaig fer arròs bullit, només amb aigua… res de sal, res de granet
d’all, res de raget d’oli, no... aigua i arròs i prou.
Però,
equivocant-se va coneixent, l’aprenent…!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada