dilluns, 28 d’octubre del 2019

Recepta original (Antònia García)

Per fer aquesta recepta tan original, hem de tenir preparats els següents ingredients:
un bon manat d'ortigues
un grapadet de pinyons i de panses de Corint
dos parells d'anques de granota per cap
un grapat de caragols
unes quantes torradetes de pa
sal
all
julivert
mantega
xerès blanc

Agafem les ortigues amb unes pinces, les posem en un cassó i les fem coure a bany maria. Un cop cuites, les posem en una escorredora i quan hagin deixat anar tot el suc, les passem per la paella junt amb uns quants pinyons i un grapadet de panses de Corint.
A continuació, agafem unes quantes granotes ben molsudes i en separem les anques amb un bon cop de tallant. Posem la resta dels cossos de granota en un cubell amb aigua i el tapem, per tornar-ho a llençar al bassal quan en tinguem ocasió. Un cop netes les anques de les granotes, les coem a la planxa amb una picada d'all i julivert, ben tapat amb una tapadora, perquè les anques tenen tendència a saltar molt i s'escapen de la cuina.
Rentarem bé els caragols, que ja els tindrem purgats d'uns quants dies, els eixugarem amb un drap de cuina i els farem al caliu.
En una safata que pugui anar al forn, hi posarem una mica de mantega i farem un llit amb les ortigues. A sobre, hi posarem les anques de granota i entre cada parella d'anques, hi posarem una torradeta triangular de pa amb un caragol a sobre. Si no voleu tenir la feina de treure els caragols de les closques, podeu posar-hi llimacs cuinats igual que els caragols. Que no us faci fàstic. Els llimacs tenen gairebé el mateix gust que els caragols, o fins i tot encara són més bons.
Tingueu-ho al forn un quart d'hora. Ruixeu-ho amb un raig de xerès blanc i continueu coent-ho un quart d'hora més.
Porteu-ho a taula ben calent. I si algú en fa escarafalls, canvieu-li-ho per un plat de patates amb bledes sense sal ni oli. No es mereixen res més.
Estigueu segurs que qui es mengi aquest plat deliciós, se'n lleparà els dits. Els dits, les mans, i els colzes i tot. Bon profit!

Una recepta estrafolària (Montserrat Fortuny)


Aquest diumenge tindré a dinar una "coneguda" (no li vull dir "amiga"), que no m'és gaire simpàtica.
Li han dit de mi que sóc una excel·lent cuinera i suposo que vindrà amb ganes de criticar els meus menjars.
Pensava fer una de les meves receptes més bones, més admirades, però... he pensat fer-ne una que li tregui les ganes de tornar a casa meva.
M'he inventat aquesta:
Entre altres ingredients, que també hi hagi aquests tres: cargols, granotes i ortigues.
A mi no m'agraden els cargols, no em fa fàstic veure com se'ls mengen, però quasi, quasi.
Les anques de granota són molt famoses. Jo recordo que, l'últim any de la guerra, a Vidreres, una colla de nens i nenes, manats per l'Alfonso, anàvem al rierol i caçàvem granotes. El noi les matava, els treia les anques i feia un foc allà mateix, les coïa i se les menjava amb deliri.
Tothom esperava que ens en donés algun trosset, perquè eren extraordinàriament bones, sobretot amb la gana que teníem.
Ara, només de pensar-hi, ja m'agafa fàstic, i és per això que les couré per a ella, la visita, a veure si no li queden ganes de tornar a casa meva.
Quant a les ortigues, n'he collides de terra del jardí, procurant no clavar-me cap espina, que no és el mal que et fa, sinó la picor que et queda durant molta estona i que no se'n va amb res.
Faig un sofregit de ceba i tomàquet, li afegeixo una cabeça d'alls, tot ben rosset, i hi poso els cargols, ben "desfamats", les anques de granota i les ortigues i que es cogui tot plegat mitja horeta.
Quan tot queda de color ros, ben rosset, ho dono per cuit i acabat.
I ara, a veure quina cara farà quan s'ho mengi. De moment, l'olor que fa no és pas dolenta i no goso tastar-ho...
Ai, que si li agrada, tota la meva feina se n'anirà a passeig...!

dilluns, 14 d’octubre del 2019

Alguna experiència d'aquest estiu...? (Montserrat Fortuny)

No, no tinc cap experiència important d'aquest estiu. Tot és normalet, així, en diminutiu. Fa dos anys que sí, que vaig estar a punt d'ofegar-me al mar...! Peró aquest, res de nou.
Uns pocs dies d'agost va venir una cosina, la Montserrat, l'única que em queda de part de pare, que abans érem dotze cosins i cosines. Va venir només una setmana.
No vaig poder ensenyar-li tots els racons bonics de Sant Feliu, que n'hi ha molts, perquè no volia o no podia cansar-se, no volia caminar gaire estona i, és clar, caminant poc no pots anar gaire lluny i, a prop, només tens la platja, la Porta Ferrada, la Rambla, el mercat...
Jo anava igualment a la platja cada matí, ben aviat, i ella es llevava més tard i s'asseia vora el mar, esmorzava en algún baret i esperava que jo tornés. Jo m'hauria avorrit, però ella deia que s'ho passava tan bé.
Això sí, la vaig portar a veure els quadres de Sorolla, que enguany es poden veure al Museu del Monestir i que jo ja havia vist al juliol i val ben bé la pena.
Després, al setembre, va venir una amiga que té un any més que jo, la Montserrat Safont, que vàrem treballar plegades quasi cinquanta anys i que s'ha passat la vida cuidant malalts i, ara, a finals de maig, va morir l'amiga que vivia amb ella, que estava malalta, i s'ha quedat sola i lliure després de no sé quants anys, primer amb els pares, oncles i ties, amb l'Emília després i, per últim, amb aquesta, la Carmina.
Aquesta sí que venia a la platja i es banyava amb mi la mar de bé, nadava una mica, com jo.
Després, a la tarda, sí que cada dia vaig poder portar la Montserrat a un lloc bonic, als afores de la ciutat i, al final, es quedava molt cansada, però valenta i entusiasmada pels llocs tan bonics que veia. També va veure les famoses pintures de Sorolla i de Picasso i li van agradar molt les del primer i gens les d'aquest últim, igual que a mi, que no m'agraden gens.
Un dels dies que vaig estar sola, vàrem anar cinc amigues del poble a Tossa de Mar. Cada any hi anàvem en barca, anar i tornar, però enguany no ens anava bé perquè s'hi estava molt poques hores i vàrem anar-hi amb la Sarfa. Amb una hora s'hi arriba, igual que per mar, i resulta molt més barat. Un cop allà vàrem trobar la platja tan plena de gent que no ens vàrem banyar. Vàrem dinar en un restaurant ja conegut de cada any, on es menja molt bé i totes sis vàrem quedar satisfetes.
Després, a finals de setembre, vàrem anar a Sant Pol - s'Agaró amb la Mondela, l'autobús de Sant Feliu que té aquest nom perquè l'amo té dues filles, la Montserrat i l'Adela: "Mondela", i ens vàrem banyar a la Caleta, que queda més recollida que la gran platja i l'aigua és neta i transparent i la sorra, fina i daurada. Vàrem dinar en un restaurant que es diu Voramar, que també ens coneixen de cada estiu i també s'hi menja molt bé.
Aquesta vegada només vam ser quatre.
Ara ja sóc a Barcelona, però la setmana vinent hi tornaré perquè el dia 12, dissabte, hi ha una trobada a dalt de l'ermita de Sant Elm, posen moltes taules a l'esplanada i es fa una arrossada, es ballen sardanes, etc.

L'estiu és una experiència (Antònia García)

Quan pensem en les quatre estacions, acostumem a fer-ho en aquest ordre: primavera, estiu, tardor i hivern. Heu sentit a dir: hivern, primavera, estiu i tardor? Oi que no? Si observem la numeració de l'any, veiem que l'estació de l'hivern comença uns deu dies abans d'acabar l'any i continua pel nou any, amb la major part de l'estació, fins que arriba l'estació següent, la primavera. Semblaria més lògic, doncs, seguir aquest ordre: hivern, primavera, estiu i tardor. No us sembla?
És tota una experiència observar les particularitats de les estacions. Ens centrarem, però, en només una estació, l'estiu.
Què és, l'estiu, per a nosaltres? D'entrada, el temps de la calor. I de les vacances. S'està acabant la florida espectacular de la primavera però la vegetació encara té una verdor ufanosa. No cal anar abrigats. Ve de gust prendre la fresca. L'aigua del mar té la temperatura adequada per a banyar-s'hi...
El cel de l'estiu és ple d'estrelles. Hi ha la Via Làctia i, amb una mica de paciència, podem veure estrelles fugaces. És el moment de formular un desig. Desitjo... Desitjo... Ai, ai, que ja ha caigut l'estel! N'haurem d'esperar un altre.
A l'estiu experimento una mena de mandra o poques ganes de fer res. Aquesta circumstància em permet dedicar temps a pensar i a meditar. Ei, no són pas la mateixa cosa. Puc pensar en projectes pendents de fer, o recordar coses que ja he viscut, llibres que he llegit, converses que he mantingut... Meditar és considerar alguna cosa, examinant-la per totes bandes, mirant-la des de diferents punts de vista, vinga donar-hi voltes... O també pot ser mirar de deixar la ment en blanc. Ep! No és gens fàcil! Com s'ho fan, aquestes persones que ho aconsegueixen? Per deixar la ment en blanc, fixo la mirada en un punt, per exemple, el calendari que tinc al menjador. Me'l miro amb insistència, amb obstinació, escarxofada al sofà, amb una sola paraula al cap: calendari... calendari... calendari...
No penso res. Res de res. Estic en un altre món. O potser ni això. No estic enlloc. No sento res. No veig res. Em sembla que levito...
Però el so estrident del telèfon em fa tornar de cop al món, a la realitat. Després de l'ensurt de tocar de peus a terra un altre cop, deixo el sofà i despenjo l'aparell. És la Marta. Em diu que què faig, que encara no sóc a la cantonada, tal com havíem quedat. Fa una estona ben bona que m'espera. I doncs, que potser m'he quedat adormida? Penjo el telèfon, corro al lavabo, agafo la bossa, tanco la porta i surto rabent de casa.
Hem agafat l'autobús i ara som a Gràcia. Passegem pels carrers guarnits. És la Festa Major. Després vindrà la de Sants i les d'altres barris. Les festes d'estiu, cap a meitat d'agost. La canícula. Després, les xafegades, curtes, ràpides, de vegades perilloses.
Quedem, amb la Marta, que dijous anirem a la platja.
Mal dia hem triat. Fa xafogor. Hi ha una nuvolada que no sap què fer, si anar-se'n cap a ponent o quedar-se quieta, damunt de la munió de gent que gairebé amaga la sorra. Les ombrel·les i les tovalloles omplen de colors tot l'espai. Els banyistes semblen sargantanes entomant el sol, quasi immòbils. Què pensen? Tenen la ment en blanc, potser? M'agafen ganes de cridar que hi ha meduses a l'aigua i observar la reacció d'aquelles persones. No us penséssiu pas que sigui per empipar. Ho considero una experiència de l'estiu.
Però no ho faré perquè estic amb la Marta i ella no entendria el meu afany investigador i el meu sistema d'acció, observació i deducció. Ella no té mentalitat científica, se sentiria cohibida i avergonyida. I, probablement, aquest seria l'últim estiu que voldria venir amb mi.

dilluns, 7 d’octubre del 2019

Un pensament de pebre (Antònia García)

A la cuina de casa sempre hi he vist aquests ingredients, indispensables per a fer uns bons plats: pebre negre, canyella, llorer, sal, farigola, all i julivert. Els considero bàsics per cuinar. Alguns són considerats espècies i d'altres, herbes. Quina és la diferència? Les espècies, la canyella, el pebre i d'altres, s'obtenen d'assecar les llavors, els fruits o d'altres parts de les plantes, i després les molen o les trituren per tenir-les a punt d'anar a la cassola. Les herbes, la farigola, el llorer, es poden tenir fresques o seques, lligades en petits farcells, o amb les fulles recollides en bossetes.
A la meva cuina, a més dels ingredients bàsics que he dit, també faig servir el romaní, l'alfàbrega, l'orenga, la sajolida, el fonoll... Aquestes herbes es fan també a la nostra terra i no únicament en terres exòtiques. Per això en deien “espècies de pobre”. No eren d'un preu tan elevat com la canyella, per exemple, o el safrà, la mostassa, el gingebre, la nou moscada, el clau, l'anís estrellat, el sèsam, la cúrcuma, la vainilla...
Moltes d'aquestes espècies eren conegudes des de temps antics. Provenien de l'orient, de Ceilan, d’Indonèsia, de les illes Moluques, conegudes com “les illes de les espècies”. Per arribar-hi, es formaven llargues caravanes de camells que travessaven muntanyes i deserts. Seguien les rutes comercials, la ruta de la seda, la ruta de l'ambre, la de l'encens... Només cal que recordem els viatges de Marco Polo per fer-nos càrrec de com era el comerç en aquelles èpoques i com n’eren, de cobejades, les espècies.
Amb la caiguda de Constantinoble, l'any 1453, les rutes comercials cap a les Índies van quedar sota el domini dels otomans. Com a alternativa, els portuguesos van buscar una ruta pròpia, marítima, vorejant l'Àfrica. Cristòfol Colom, al servei de la corona de Castella, en va buscar una altra, navegant sempre cap a l'oest a través de l'oceà Atlàntic. Gairebé de casualitat, va trobar unes illes i un continent, Amèrica, i va pensar que havia arribat a les Índies. Però aquest projecte no es va acomplir fins que Ferran de Magallanes hi va arribar navegant per l'oceà Atlàntic primer, vorejant el continent sud-americà, i després a través del Pacífic. Amb les noves rutes es van obrir també noves possibilitats per al comerç de les espècies, entre altres coses.
Pel que fa a l'ús d'aquestes substàncies, que encomanen sabor a les menges, podem parlar de la pilota de l'escudella catalana, que es fa amb carn picada de vedella, barrejada amb un pensament de pebre negre i un polsim de canyella mòlta, entre altres ingredients.
La canyella també es fa servir per posar-ne per sobre de l'arròs amb llet o per sobre de rodelles de taronja amb sucre. Un trosset de canó de canyella i una pela de llimona és el que dóna la gràcia a la plata de crema de sant Josep.
Moltes de les espècies que he anomenat es poden barrejar amb altres espècies, i amb oli, vinagre, pebre vermell, bitxos, nyores... i formar salses per acompanyar carns i peixos, o verdures. Per exemple l'allioli, que serveix per fer ensalades russes i acompanya molt bé el xai a la brasa. La salsa romesco, feta amb nyores, tomàquets, cebes i alls escalivats, una picada d'ametlles o avellanes i algun altre component que els bons cuiners i cuineres guarden com el secret més preuat i que va tan bé per sucar-hi els calçots o per acompanyar una xatonada. I es fan també altres salses com ara el tabasco, el curri, el chimichurri, el mojo picón de les Canàries, el piri-piri portuguès...
Tantes coses es podrien dir, de les herbes i de les espècies, que no acabaríem. Es feien servir com a medicines. Sobretot les dones coneixien bé les seves virtuts. Quan no hi havia sistemes per conservar els aliments, les salses servien per dissimular el mal estat de carns, peixos i altres menges.
Però hi ha una cosa molt important: s'han d'usar amb molta moderació perquè, en excés, poden ser perjudicials. N'hi ha prou amb una miqueta de no res, com tantes coses a la vida. Una miqueta de farigola o de menta per a la sopa de pa. Uns brins de safrà per al rap o el pollastre amb gambes. Mitja culleradeta de sucre per neutralitzar l'àcid del tomàquet. Uns grans de sal i un pensament de pebre. Una espurna, només, d'algunes d'aquestes substàncies pot donar a la nostra existència un toc saborós. gairebé màgic.

dilluns, 10 de juny del 2019

La novel·la "El fill de l'italià" (Montserrat Fortuny)

Jo creia, en obrir aquest llibre, que seria una història d'amor entre una noia catalana i un noi italià.
Sí, però no. Sí que conta aquesta relació entre els dos protagonistes, però, més que res, és la història dels finals de la guerra, de la gran guerra, dels anys 1939 al 1945 (quan va acabar la nostra, preludi d'aquesta, perquè els alemanys van fer unes bones proves de les seves armes contra les antiquades de les tropes de la nostra República i les de Rússia, que de vegades, les armes els explotaven a les mans...) Abans del 1945, o els primers mesos, Itàlia ja es va rendir als aliats, que eren Estats Units d'Amèrica, Anglaterra, França i Rússia.
Va ser llavors que Hitler es va abocar contra els seus antics aliats, bombardejant els seus vaixells de guerra, que és això que explica tan bé el narrador.
Fa posar els pèls de punta llegir aquests atacs, sobretot l'enfonsament del Roma, el vaixell de guerra on van el nostre protagonista italià i els seus companys.
És admirable l'amistat entre ells, els joves italians, que em fan recordar l'amistat que va unir el meu pare amb els seus amics del front de Lleida. Tota la vida en va parlar, amb tristesa i entusiasme. Va ser per a ell un punt extraordinari en la seva vida.
També recordo que llegia uns articles de La Vanguàrdia, passats per la censura franquista, que no permetia la transmissió de cap triomf dels aliats, al contrari, sempre els vencedors eren els alemanys i els seus aliats.
Doncs ell, el meu pare, entre línies hi descobria l'avançament dels aliats, sobretot el desembarcament a Normandia, que va ser el primer triomf de les forces franceses, angleses i nord-americanes.
La novel·la també parla de la història d'amor dels protagonistes, el jove italià i la dona catalana, casada, encara jove, però més gran que ell. Encara que el naixement del nen quedi més o menys guardat (seria molt escandalós que es tractés d'una soltera), no deixa de ser criticat per les altres dones.
Tot això passa a Caldes de Malavella, on, per cert, el meu pare va passar uns quants mesos, ferit, amb la cama enguixada, al Balneari, convertit en hospital d'ossos el 1938, i es veu que va ser un hotel per als italians, a partir del 1939.
El que em va desil·lusionar una mica del llibre, és la segona part, quan el fill de l'italià, ja gran, viatja a Itàlia per buscar el seu pare i aconsegueix trobar-lo, però l'italià no el reconeix, no sé si veritablement o ho fa veure.
A mi em sembla que aquesta etapa de la seva vida no pot haver-la oblidada tan completament. Per què ho fa?
Quan va passar era solter, no té per què amagar-ho a la seva esposa italiana actual i als seus fills. És un fet de la seva joventut; podria recordar-lo amb nostàlgia i sentiment...!
En fi, el llibre m'ha agradat molt. El vaig llegir al maig i va ser al juliol que el vaig comentar i penso, ara, a la tardor, repetir la lectura, sobretot els relats de guerra, que els veus ben reals.

dilluns, 3 de juny del 2019

On aniré aquest estiu (Montserrat Fortuny)

Fa dos anys vaig anar vuit dies del mes de juliol a Viella, sempre fixa al mateix hotel i, des d'allí, vàrem fer excursions per a veure tots els seus racons i va ser molt bonic i interessant. Fins i tot vàrem anar un dia a Lourdes, que feia molts anys que no hi havia estat.
L'any passat, el mateix grup, el dels Oblats Benedictins de Montserrat, vàrem anar al País Basc: Àlaba, Bilbao i Vitòria i pobles i poblets de les tres províncies, molt bonics i interessants. Dues vegades en barca, preciós. Total, també vuit dies.
Enguany van a Cuenca i Guadalajara i els seus voltants, començant per Albarracín, que no hi he estat mai i en tinc molt bones referències i moltes ganes d'anar-hi... però la meva cosina no hi va i el suplement individual d'habitació ja és de 280 euros i no estic per a dormir amb alguna companya que ronqui... I no hi vaig, al final.
Aquests últims anys, passats aquests dies de viatge, m'estava a Sant Feliu de Guíxols i, enguany, m'hi penso estar tots tres mesos d'estiu, amb anades i vingudes a Barcelona, això sí.
Ja n'he parlat altres vegades de Sant Feliu, lloc de naixement de la meva mare i de les seves tres germanes. Hi tinc un pis, compartit amb una amiga, que ara ja no hi va per raons de salut, al centre del centre, ben a prop de l'Ajuntament, la Rambla, la plaça del Mercat, la Porta Ferrada i, el més important, a tocar de la platja, del mar, el nostre meravellós mediterrani.
Fa molts anys que hi vaig i hi tinc moltes amigues. Algunes ja han marxat al Mar Etern i algunes de noves, cada estiu alguna més. Allà és on vaig conèixer la Rosó Soler, la germana gran de la Núria, que em va engrescar per anar al Taller d'Escriptura Rocaguinarda i que no l'he deixat mai més.
Però les més entranyables són la Trini i la Conxita, de la meva mateixa edat, molt eixerides i que els agrada tant com a mi banyar-se cada dia al mar.
A més, cada estiu anem un dia, o dos o tres, a Sant Antoni de Calonge i, de vegades, a Lloret o a Tossa, aquesta última, en barca, anar i tornar, amb mar serena o bellugada, depèn del vent. I també a l'Escala o a algun altre lloc.
Fins fa poc hi tenia una altra amiga, la Cèlia, però que ens va deixar aviat farà dos anys. Amb ella anava a caminar i a mostrar-li racons bonics que ella no coneixia, o bé ens assèiem en un lloc maco, que n'hi ha molts a Sant Feliu, i jo treia el bloc i el llapis o el boli i em posava a dibuixar, mentre ella xerrava, que no deixava cap moment per a avorrir-me.
L'any passat ja vaig anar sola a dibuixar, perquè les altres amigues tenen feina amb els fills i nets i jo repeteixo els dibuixos, perquè ja tinc tots els racons multiplicats al bloc.
També llegeixo les revistes que hi ha i el llibre recomanat per als deures del Taller.

Què farem aquest estiu (Antònia García)

Dia 4 de juny. Trucada de telèfon.
60994680X – Maria? Sóc la Pepita! Què tal, com estàs? Fa dies que no ens telefonem i he pensat: Mira! Deixa'm trucar a la Maria! Perquè d'aquí a poques setmanes anireu a Castelldefels, oi? Sí, sí, és clar... Doncs nosaltres, si tot va bé, tenim pensat celebrar que en Pere ja s'haurà jubilat i farem un viatge especial. Anirem al Japó! Sí, al Japó! Ens fa una il·lusió...! No, no... Tot a través d'una agència... Portarem un guia per a tot el grup de turistes, sí, naturalment. No, tant en Pere com jo, ni un borrall, d'anglès! Però és igual, ja portarem el guia. Farem un itinerari per unes quantes ciutats. Quan haurem tornat, ja et trucaré i t'ho explicaré...

Dia 11 de juny. Trucada de telèfon.
60994680X – Maria? Sóc la Pepita! Com va, tot? Ah, me n'alegro! Sí, sí. Nosaltres estem bé. Però, saps? No podrem anar al Japó. Si més no, aquesta vegada. És que es veu que en Pere haurà d'ensinistrar el treballador que l'haurà de suplir perquè no en tenen un altre que ho pugui fer i llavors no coincidim amb el dies que teníem pensats per anar al Japó. Sí, ves, què hi farem! Però hem pensat que podem fer un viatge una mica més curt. Si tot va bé, anirem a París! Només hi hem estat una sola vegada, ja fa molts anys. I, a més, passarem uns dies en una barca, seguint el Canal du Midi, que es veu que és una delícia! Segur que ens ho passarem bé! Ja parlarem, a la tornada...

Dia 18 de juny. Trucada de telèfon.
60994680X – Maria? Hola, sóc la Pepita! Com esteu? És clar, amb aquesta calor... Que nosaltres estarem més fresquets? No t'ho pensis! És que resulta que no anirem a París ni al Canal du Midi. T'ho explico. Ja saps que el nostre fill Josep té casa a Calafell, oi? Doncs ell tenia pensat pintar la casa i fer-hi alguns arreglos aprofitant les vacances. I ja contava que son pare li donaria un cop de mà. A més, les nenes estan esperant que hi anem perquè els agrada molt anar a la platja amb nosaltres. Amb un cop de cotxe ens hi posem. I a casa, mentre jo les tinc entretingudes, ells van fent la feina... Total, que anirem a Calafell. Sí, no és el que teníem pensat, però... què hi farem...

Dia 25 de juny. Trucada de telèfon.
60994680X – Maria?, sóc la Pepita. Què tal? A punt per anar a Castelldefels? Doncs, no, nosaltres... Això d'anar a Calafell... Saps què ha passat? Que en Josep es va trobar malament i el metge li va dir que era l'apèndix i que s'hauria d'operar. No saben encara quin dia serà. Diuen que si tenen un espai buit, l'avisaran. Que no és que sigui una cosa urgent, urgent, però que millor que no passi gaire temps... Ves, ja veus com vénen les coses, de vegades. O sigui que ja no aniran a Calafell per fer tots els arreglos, ni nosaltres tampoc. Si hi van, serà per un o dos dies i tornar... Però no serà per pintar ni res més. I nosaltres ja no tenim ganes de fer cap més pla per aquest estiu. Hem decidit que ens quedarem aquí i, mira, farem vida de turista. Els nostres objectius seran dos: calma i tranquil·litat. Sortirem a passejar, anirem a algun museu, potser visitarem alguna casa modernista... Dinarem a qualsevol lloc. Agafarem algun bus que no hem agafat mai, per veure on va, i així coneixerem altres barris sense cansar-nos. També anirem al cine i al teatre i fins i tot passarem alguna estona en alguna biblioteca. Serà fantàstic! Em sembla que ens ho passarem molt bé. Vaja, ja t'ho diré quan hàgiu tornat de Castelldefels. Molts petons, Maria. I bon estiu!