dilluns, 20 de juny del 2016

Tinc un problema (Pilar Zabala)



 
Hi ha coses que hem acabat acceptant com a fets inamovibles i, talment com si fossin un dogma, segueixen estant en el mateix ordre que es va establir en el seu dia.
      Un d'aquests casos és el de l'abecedari. Totes les lletres, de la “A” a la “Z”, es troben  encadenades de manera fixa i inalterable, és així com ens hem acostumat a veure-les, una darrere de l'altra, com soldadets en una desfilada des que ens les varen fer aprendre i recitar de memòria al parvulari. A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z.
       Després d'aquest immobilisme perpetuat a través dels anys, penso que ja va sent hora que li donem un gir més original i innovador a l'abecedari. La meva proposta és que concedim a la lletra “Z” l’oportunitat de passar a ser la primera i que darrere d'ella es vagin col·locant totes les que ara són al seu davant.  Perquè tots m'entengueu millor: es tracta simplement d'invertir l'ordre, que a partir d'ara seria Z, Y, X, W, V, U, T, S, R, Q, P, O, N, M, L, K, J, I, H, G, F, E, D, C, B, A.
      Sé perfectament que aquest canvi significaria un gran daltabaix en l'obscur i laberíntic món dels arxius i un gran maldecap per a tots els arxivers. És ben segur, també, que es produiria una aturada impressionant en tots els despatxos, oficines bancàries, comerços, arxius, registres, etc., etc., i dies i més dies de feina pesada i força laboriosa, però… tindria  l'avantatge que, durant un temps, donaria feina i un sou a gent que, sense voler-ho, es trobessin desesperadament a l'atur, la majoria amb les mans buides i els plans d'ajuda  vergonyosament caducats.
     Veig molt clarament que un altre avantatge s'afegiria al primer: tothom obtindria el benefici d'una ment més àgil i desperta pel sol fet de fer treballar una mica més les neurones, aquesta  mena de minúsculs ordinadors que tots portem dins el cervell, però que alguns alts estaments semblen ignorar, cosa que a la llarga els pot acabar passant factura. Gent experta en el complicat entramat de la matèria gris avisa que si no es dóna canya a les neurones, aquestes s'acaben espatllant i fins i tot poden arribar a morir i,  naturalment, ningú no ho vol, això.
      Hi ha una raó més que m'empeny a sol·licitar aquest canvi de paradigma, ho confesso. Es tracta d'un motiu purament personal. Ara els ho explico i estic segura que de seguida ho entendran. Resulta que el meu primer cognom comença amb la lletra “Z” i  ja estic farta de ser sempre l'última a les llistes de tot arreu, al parvulari, a l'escola, en els exàmens orals i, en fi, a tots els arxius haguts i per haver.
      És per tot això que veig convenient i demano de capgirar l'ordre de les lletres. Comencem per la “Z”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada