dilluns, 2 de novembre del 2020

Willy Fog (Eduard Alonso)

 WILLY FOG


Aquest senyor és un enamorat de Londres i de la seva dinàmica d'activitats de tota mena, d'art i de cultura. De les moltes activitats possibles, n'hi ha dues que destaquen de la resta. Una d'elles és contemplar el Tower Bridge durant molta estona cada dia. El Tower Bridge és el famós pont llevadís sobre el riu Tàmesi. La segona activitat és jugar al bridge.

Per què s'anomena bridge al bridge? Això és així per raons etimològiques:

En anglès, bridge vol dir pont. L'Oxford English Dictionary traça l'origen de la paraula des de l'anglès antic brycg amb el mateix significat. El brycg prové directament del mot bren del protoindoeuropeu. El nom del joc de cartes té un origen diferent.

Vegem com el joc de cartes va obtenir el seu nom de bridge. Sembla ser que prové del Galata Bridge. Aquest pont uneix el Corn d'Or amb l'Istanbul europeu i també sembla que un grup de banquers i diplomàtics cada dia travessava el pont per jugar al Bridge en una cafeteria.

 

TOWER BRIDGE

A la segona meitat del segle XIX, el desenvolupament comercial de l'East End de Londres va originar la necessitat de construir un pont nou sota el London Bridge. Un pont tradicional no serviria i tallaria l'accés a la “piscina de Londres”. Per superar aquest obstacle, es va acceptar un disseny especial enviat per Sir Horace Jones. El disseny de l'arquitecte Jones era un pont basculant d'uns 244m de llarg amb dues torres, cadascuna amb 65 m d'alçada. La llum central entre les torres està dividida en dues fulles que es poden aixecar fins a un angle de 86º (gairebé vertical) per permetre el trànsit fluvial. Tot i que cada fulla pesa unes 1.000 tones, estan contrapesades per minimitzar la força i el temps necessari per elevar-les i es poden pujar en un minut. El mecanisme hidràulic original estava alimentat per aigua a pressió. Avui en dia, el mecanisme és elèctric. Les fulles s'obren unes 500 vegades l'any.

 

PHILEAS FOGG

Quin és el perquè d'aquesta assiduïtat per contemplar el Tower Bridge amb aquesta intensitat? No ho sabem. Potser la força inconscient d'un viatge futur. L'enveja que causa la seva fortuna a molta gent és aprofitada pels agents del Maligne per difondre l'odi i la gran mentida que ell, en Willy Fog, és el causant de tots els estralls que la mescla del fum del carbó i la boira origina.  Quan es planteja la causa de la pol·lució al cel negre de Londres, el culpable sempre és el Fog. El mot fog significa boira. Per tant, no és gens estrany sentir molt sovint el crit de:

 

MALEÏT  FOG!

MALEÏT  FOG!

MALEÏT  FOG!

 

Un mes després, en Phileas Fogg surt de viatge. On es dirigeix?

 

PHILEAS FOGG

Phileas Fogg és el personatge principal de la reeixida novel·la La volta al món en vuitanta dies escrita per Jules Verne. Willy Fog és un personatge molt seriós, solitari, escrupolós, una mica excèntric, tant per als lectors com per a la resta de personatges, i inexpressiu al principi. És extremadament puntual, cosa que entra en conflicte amb la quantitat de retards que ha d'afrontar en el viatge al voltant del món. És ric, sense que a la novel·la es donin detalls de l'origen de la seva fortuna, i solter, tot i que tampoc s'expliquen detalls de la seva vida familiar i al final de la història es casa. Fogg és molt bona persona i posa en risc la seva vida per salvar, primer, a l'Índia, una vídua, Aouda, de qui s'acaba enamorant, i després, als Estats Units, Passepartout, el seu criat d'origen francès.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada