dilluns, 16 de març del 2015

Què ensenyem? (Núria Soler)

Religió? Quina? N’hi ha tantes de religions que es fa difícil dir si cal que s’ensenyin a l’escola. Considero que l’aprenentatge de la religió, sigui quina sigui o no en sigui cap, ha de partir d’un mateix i, per tant, si se sent atret par algun tipus de creença religiosa, qui hi estigui interessat ja cercarà la manera d’acostar-s’hi.
Ensenyar una religió als nens pressuposa orientar-los cap a una creença preestablerta que potser no s’adiu amb el context familiar i que els pot generar conflicte.
No estic en contra de cap tipus d’ensenyament sempre que no pressuposi marcar un camí. Crec força més convenient tractar les religions en el vessant històric i ensenyar tot el que fa referència a l’evolució de les creences religioses al llarg de la història i com a complement d’aquesta.
Cal tenir en compte que la major part dels conflictes armats que ha patit la humanitat han estat i, desgraciadament, estan propiciats en nom o en contra d’un déu. Que siguin motiu d’hostilitat les creences d’uns envers aquells que en tenen unes altres de diferents em fa sospitar que les religions utilitzen els sentiments dels creients en benefici d’altres interessos.
En tot cas, les creences religioses haurien de restringir-se a l’àmbit estrictament personal i mai intentar inculcar-les per obligació ja que cal que tinguem en compte que tots creiem sempre estar en posició d’una veritat indiscutible.
A més a més, també considero que cap d’aquestes veritats es basen en res concret. Només són un concepte que viu en cadascú i que, en aquells que tenen necessitat de creure que el seu destí ve donat per una voluntat superior, es transforma en veritat absoluta.
A més a més em sembla que quan un(a) sent la necessitat de dirigir-se a una força no tangible pot fer-ho amb les seves pròpies paraules, no cal que ningú els les proporcioni i , encara menys, en formes estereotipades. Tots tenim el nostre llenguatge íntim per comunicar-nos, tots utilitzem fórmules personals.
Ensenyem a conèixer-nos, a respectar i a estimar. Segur que ens serà útil a nosaltres mateixos i a aquells a qui volem lliures.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada