dilluns, 16 de maig del 2016

Un parell de bones sabates (Montserrat Fortuny)

Hola, amics! Som un parell de sabates de saló, negres, de pell molt fina i amb un talonet mitjà.
Tenim una mestressa molt bona, molt neta, molt polida; sempre ens té ben enllustrades, lluents i netes.
    Ja fa bastants anys que la servim. Érem un 35 i ara ens hem convertit en un 36, per coses de la numeració europea.
    Sempre li hem anat molt bé, a la mestressa, però fa un temps que als peuets tan bonics li han sortit unes protuberàncies pròpies de la vellesa, perquè ja se'n va cap als vuitanta anys.
Al peu dret, té el segon dit, el del costat del dit gros, en martell, i al peu esquerre exhibeix un galindó que Déu n'hi do. I avui, mirant-nos amb tot l'afecte, ha pensat que ja no li servim, perquè se n'ha comprat unes altres més adaptables, més flonges, i ja no ficarà mai més els peuets dins nostre.
    Ens ha agafat amb molta cura i ens ha deixat al carrer, davant la porta de casa seva, al peu d'un plàtan ple de fulles verdes, acabades de néixer, perquè som a la primavera.
    Ens mira amb molta recança, perquè ens estima i, girant-nos l'esquena, entra a casa seva.
    Fa més de mitja hora que ens ha abandonat i estem molt tristes, quan una senyora gran, de cabells blancs, que passa per aquella vorera, ens veu i s'atura.
    S'ajup i ens agafa i ens posa a l'alçada dels ulls. Pensa: “Semblen un 35 o un 36, el número de la Xell. Les agafaré i  mirarem si li van bé.”
    Continua pensant, mentre camina: “La noia ja fa més de dos anys que és a l'atur i, ara, precisament, està convidada a les noces d'una amiga seva; s'ha pogut preparar un vestit bastant adequat i jo li he proporcionat una bossa de mà nova, negra, i només li falten unes sabates negres… Mirarem si li van bé aquestes, caigudes del cel.”
    Arriba a casa de la seva néta i li ensenya la troballa. La noia ens mira, ens toca, ens flaira i ens posa als seus peuets, tan bonics com els de la nostra mestressa quan era jove, i diu que sí, que sí que li anem bé i que ens veu molt netes i que no fem pudor de formatge ni res.
    I nosaltres, ben contentes altra vegada, després del disgust que hem passat en veure'ns abandonades.
    Arriba el dia del casament i ella, la Xell, amb el vestit jaqueta gris clar, amb la brusa vermella i amb nosaltres als peus, fa la mar de goig, amb els cabells arrissats i els ulls bonics. I nosaltres també, ben enllustrades.
    Els nuvis es casen a l'església del barri i després van, amb tots els familiars i amics, a un bon restaurant, on dinen. Després, vinga musiqueta i vinga ballarugues.
    A la nostra nova mestressa la treu a ballar el germà del nuvi,  a qui no coneixia, un noi alt i ben plantat i molt simpàtic. Mentre ballen, s'expliquen les seves vivències. Ell treballa en una oficina i està molt ben considerat. Ella diu que fa dos anys i mig que està a l'atur i que no troba cap més feina, mecanògrafa com és.
    El noi li diu que mirarà de col·locar-la al seu despatx i queden per a trobar-se la setmana vinent, que ell ja li podrà dir alguna cosa.
    Efectivament, nosaltres, als seus peus, veiem que la noia està esperançada i va a trobar el seu nou amic.
    Ell li dóna l'esperada notícia: “Sí, dilluns vinent, que vagi a parlar amb el seu 'quefe', que la rebrà”.
    Hi va (hi anem) i l'agafa, com a bona mecanògrafa que demostra que és.
    Ha passat temps. Els dos joves s'han casat, tenen un nen i una nena i la Xell, amb una mirada plena d'agraïment, ens deixa al llindar de casa seva, a la vorera, dient que l'hem servida molt bé i que ara ja li ajustem massa els dits, una mica engrandits i encorbats.
    Al cap d'una estona, quan ja estem altra vegada entristides, passa davant nostre una parella d'andalusos, ella amb uns ulls negres preciosos, que ens miren fixament. S'ajup i ens agafa i diu al noi que què li semblem.
    Ell diu que sí, que som bastant noves, que tenim uns talonets adequats i que semblem de la seva mida, i que ens agafi i, a casa, que se'ns emprovi.
    Així ho fa i resultem perfectes. I nosaltres pensem que ens adaptarem de seguida als seus peus.
    L'endemà, ella vestida d'andalusa i amb nosaltres als peus, anem a un concurs de sevillanes i ella, gràcies a nosaltres, guanya el primer premi. Ja podeu pensar quina alegria, tant per a  ella com per a nosaltres.
    Des de llavors, no hi ha dia que no caminem plegades.
    Fins que, finalment, de tant ballar, els nostres talons queden molt desgastats i, com que ja som velles, la Flora decideix que, en lloc de portar-nos a l'ataconador per a posar-nos talons nous, que se'n comprarà unes altres, de sabates, i a nosaltres ens deixarà al carrer, per si encara hi ha algú que ens necessita.
    Així ho fa i passem un parell de dies i un parell de nits a la intempèrie i, quan ja perdíem l'esperança, veiem venir una colla gran d'homes i dones i criatures, tots molt morens i vestits diferent dels que acostumem a veure. A prop nostre s'atura una parella bastant jove. Ell porta una nena agafada de la mà, d'uns dos anyets, i ella, un nen a coll, de pocs mesos, i tots dos van arrossegant un parell de maletes.
    La noia ens veu i corre a agafar-nos. Ens ensenya al marit i ell li diu que se'ns emprovi als peus descalços, perquè ha perdut el calçat en el naufragi, venint de Síria i, sí, li anem perfectes , i quedem tots contents, ells i nosaltres, perquè començarem una altra aventura, una altra vida.


dimecres, 11 de maig del 2016

El periple d'unes sabates (Pilar Zabala)



Tancades dins d’un moble sabater, comprimides i sense prou aire per poder respirar, hem passat molts mesos a les fosques. La noia que se'ns va endur de la sabateria amb tant d'entusiasme ha acabat utilitzant-nos tan sols unes poques vegades, cosa que evidencia de manera molt clara que ha perdut tot l'interès que sentia per nosaltres.
         Encara que una mica tard, faré les presentacions. La meva companya i jo formem un parell de sabates de pell fina molt elegants, de color vermell i amb un taló de sis centímetres d'alçada. A ella li correspon un peu del costat dret i a mi un de l'esquerre.
         Són moltes les vegades que ens hem preguntat per què altres companyes de menys qualitat tenen la sort de ser acceptades i nosaltres no?  El cert és que no ho acabem d'entendre...
         Calla, espera un moment! La noia ha obert el calaix i sembla que aquest cop ens mira amb atenció. Sí, per fi s'ha decidit i ens treu d'aquesta presó, però... què fa, ara? Per què ens fica dins d'una bossa? Vaja, ja tornem a ser a les fosques.
         I ara ens treu de la bossa, ens deixa al carrer i se'n va.
         —No, no te'n vagis, per què ens abandones? Potser no som del teu gust? T'hem fet cap mal? Torna, ens adaptarem als teus peus, t'ho prometem.
         Ha estat endebades, la noia ha marxat sense mirar enrere i ara la meva companya i jo som a terra, encegades per la llum del sol i a tocar d'uns cartrons que s'arrepengen en un gran embalum de plàstic dur de color gris. La gent que passa ni tan sols no s'atura a mirar-nos. Què serà de nosaltres?
         Un noiet de pell bruna i ulls tristos ha vingut cap a nosaltres, ha valorat la nostra qualitat i,  després de ficar-nos dins d'una vella bossa d'esport, ens ha col·locat dins el seu carro metàl·lic, al costat d'una nina bòrnia i uns ferros rovellats. De mica en mica el volum de papers i de deixalles arreplegades ha anat creixent fins a arribar a la capacitat màxima d'aquell vehicle improvisat.
         No ha estat fins llavors, després d’hores passades recorrent places i carrers, que el noiet s'ha dirigit a un descampat on un grup de gent heterogènia, d'edats i procedències diverses, esperen el seu torn aferrats als seus carrets davant d'una vella camioneta plena de guixots.
         Després d'un breu estira-i-arronsa entre l'espavilat comprador i el jove buscador de ferralla, aquest ha hagut de cedir la seva mercaderia per quatre quartos mal comptats. Hem vist marxar el pobre noi amb el cap cot i arrossegant els peus amb gran desànim. Això ens fa pensar que la misèria i la mala sort no és cosa d'uns pocs.
         El cas és que, sense saber com, hem anat a parar dins l'espai mig enderrocat d'una antiga fàbrica de vés a saber què. Ara les andròmines, els trastos vells i els parracs són els seus ocupants preferents i nosaltres, les sabates vermelles, hem passat a ser un número més en el munt de sabatots, botes i botins, amb tacons o sense, atrotinats o no, que jeuen espantats en un racó.
         A trenc d'alba ens sorprenen les veus d'un grup de gent que es va distribuint amb rapidesa al llarg de la nau, mentre explora amb ulls inquisidors la quantitat de tresors que s'apilonen arreu. Una dona s'acosta decidida al nostre “sabatorum” i comença a fer una tria de les que li semblen més aprofitables. Tenim sort, entre elles hi som nosaltres.
         Ara ens trobem en un mercat a l'aire lliure, ben arrenglerades damunt d'un llençol que ha conegut temps millors. Aquí el brogit és constant i el pas de la gent no s'acaba. Molts ulls es fixen en la mercaderia exposada i algunes companyes d'exili ja han tingut la sort de ser escollides, però nosaltres, tot i que intentem mostrar el nostre millor somriure, encara seguim aquí esperant comprador.
         Per fi cridem l'atenció d'una dona de bon aspecte que sembla ratllar la cinquantena. Ens observa atentament, ens gira del dret i del revés i després comprova si som de la mida dels seus peus. Quin goig! Li anem tan bé com un guant.
         La sabata dreta i jo ens abracem i saltironegem d'alegria dins de la bossa que ens du camí a una nova llar. Per fi s'ha acabat el nostre patir. Tenim una altra oportunitat per demostrar que podem servir i lluir.
         —Mira, filla, quines sabates tan boniques he trobat en un mercat, em van perfectes. Oi que recorden aquelles que vas dur en el teu últim aniversari? Ja et vaig dir que m'agradaven molt i, ves per on, ara n'he aconseguit unes que s'hi assemblen.