dilluns, 26 d’octubre del 2015

Antony Leeuwenhoek (Carme Marquès)

Nat a Delft, Països Baixos, fill de menonites comerciants de cistelles. Els pares Philip i Margriete. Abans de complir sis anys mor el pare i dues germanes. La mare torna a casar-se.
Als 16 anys mor el padrastre, i la mare l’envia com aprenent de tractant de teixits a Amsterdam. També treballarà de comptable a la casa del seu mestre. Els tractants de teles feien l’ús d’una petita lupa a fi de controlar la qualitat de les robes, amb capacitat de tres augments.
El 1654 retorna a la seva ciutat Delft on viurà durant tota la seva vida, muntant un comerç de teles i merceria. El 1660 obté el càrrec de chambelant del Lord Regent de la ciutat. El 1669 es converteix en agrimensor, controlador de les vinyes, càrrec que li permet dedicar-se a la seva gran afició: la microscòpia.
Desprès d’enviudar dues vegades conviu amb la seva filla Maria supervivent de cinc germans morts prematurament. “Es pot veure com el bon Leeuwenhek no es cansa de furgar per tot arreu fins a on el seu microscopi arriba, si bona part d’altres bons savis haguessin dedicat el mateix esforç, el descobriment de coses belles aniria molt més lluny”. Aquestes observacions provocaren l’admiració de molts, també es criticà la manca de preparació científica acadèmica, a més del desconeixement de llengües estrangeres. A pesar de la carència de coneixements científics, li va permetre fer observacions des d’un punt de vista innovador, lliure de prejudicis dels anatomistes de la seva època. Tot el llegat i correspondència abundosa, sempre va esser publicada en el seu idioma, el neerlandès, la majoria lliurat a la Royalt Society.
Fou la primera persona d’observar bacteris i d’altres microorganismes. L’octubre de 1676 descriu el que actualment denominem protozous. El 1677 fa esment per primer cop dels espermatozous en una carta enviada a la Royalt Society on menciona animàlculs molt nombrosos en l’esperma. Duu a terme observacions utilitzant microscopis simples que ell mateix construeix els qual aconsegueixen més de 200 augments. No va deixar cap indicació sobre els mètodes de fabricació de les lents. Calia esperar varies dècades per disposar de nou d’aparells tant potents.
Mor el 26 d’agost del 1723 a Delft a l’edat de 90 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada