dilluns, 13 de gener del 2020

La fotògrafa Joana Biarnés (Montserrat Fortuny)

Quan, pels deures, em toca fer la història d'alguna persona cèlebre que no conec, he de buscar el seu nom a l'enciclopèdia i em surt una fotografia si no és gaire antiga o una representació d'una pintura o d'una escultura i unes poques lletres d'on va néixer, d'on va morir, si és difunta, i només amb això he de fer els deures. Si la busco a l'ordinador, em surt, també, una breu explicació d'on va néixer, acompanyada d'unes quantes fotos de la seva infantesa, la seva maduresa i la seva vellesa, si és que hi ha arribat. I d'on i quan va morir, si ja és difunta.
Aquesta vegada, a més, surten moltes fotos de les que va fer ella, la Joana Biarnés, fotoperiodista, que es va fer cèlebre gràcies a les seves fotos, fetes a persones molt famoses, com ara The Beatles, Roman Polanski, Salvador Dalí, Clint Estwood, Tita Cervera, Lucía Bosé, Rocío Dúrcal, Marisol, Carmen Sevilla, Joan Manuel Serrat... i moltes més figures d'aquella època.
Havia nascut a Terrassa l'any 1935 i hi va morir el 19 de desembre del 2018.
Va guanyar la Creu de Sant Jordi el 2014.
El seu pare era fotògraf esportiu i ella li va seguir les petjades, cosa que abans no havia fet mai cap dona, de posar-se a fotografiar atletes i més esportistes. I per això va ser molt criticada.
A les seves imatges, hi surt l'Espanya del franquisme i de l'inici de la democràcia.
Es va descobrir el seu arxiu per casualitat, quan un documentalista buscava imatges d'unes inundacions a Catalunya el 1962 i es va trobar amb les seves fotos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada