dilluns, 20 de novembre del 2017

Carta a Sigmund Freud (Núria Mirabet)


Molt distingit Sr. Sigmund Freud,

He llegit el vostre llibre La interpretació dels somnis, que segons vós és una manera nova i revolucionària d’aproximar-se a aquest misteri que ens visita durant el son. Pura extravagància pròpia d’una persona petulant!
Ja sé que vós formeu part de l’elit de jueus il·lustrats de Viena, que no assistiu a la sinagoga i que afirmeu que sou ateu, però oblideu quina va ser la fe dels vostres avantpassats, que segons la nostra religió els pares tenen l’obligació de transmetre als seus fills els coneixements i la tradició. Això s’ha fet durant mil·lennis i és segur que el vostre pare o el vostre avi també ho va fer amb vós.
¿Com podeu afirmar que els somnis treuen a la superfície les emocions i els records enterrats en el que vós anomeneu «subconscient»? ¿Heu oblidat que Jahveh podia servir-se dels somnis per predir el futur com va fer amb Daniel? ¿Heu oblidat que a través d’un somni Jahveh va expressar a Samuel la seva pròpia voluntat? No cal que faci una llista de totes les referències als somnis que apareixen a la Torà perquè vós mateix sabeu que els exemples podrien ser infinits.
Com a cap de la Sinagoga de Viena us demano que no us separeu de les ensenyances que Jahveh va transmetre al poble escollit, que assistiu regularment a les cerimònies de la Sinagoga i que no seguiu per aquest camí, només pot portar confusió.
Rebeu les meves salutacions més cordials.

Gran Rabí de la Sinagoga de Viena

Viena, 6 de febrer de 1900

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada