dilluns, 27 de febrer del 2017

El Dia de la Marmota (Elisabet Prades)

"El Dia de la Marmota és un mètode folklòric usat pels grangers, especialment dels Estats Units i el Canadà, per predir la fi de l'hivern, basat en el comportament de l'animal quan surt d'hivernar el 2 de febrer.
Segons la creença, si la marmota, en sortir del cau, "no es veu l'ombra" perquè el dia és ennuvolat, deixarà el cau, la qual cosa significa que l'hivern acabarà aviat. Si, per contra, és un dia assolellat i la marmota "es veu l'ombra" i es torna a ficar al cau, vol dir que l'hivern durarà sis setmanes més.
El dia de la marmota assenyala aproximadament la meitat del període que va entre el solstici d'hivern i l'equinocci de primavera, de forma similar al dia de Tots Sants o el Dia dels Difunts (l'equivalent al Halloween), que assenyala la meitat del període que va entre l'equinocci de tardor i el solstici d'hivern."
Viquipèdia


EL JORN DE L'OCELL

Temps era temps, en un país de conte, un dia a l'any, quan l'hivern ja repapiejava, en sortir el sol, el vell més vell de tots els vells esdevenia ocell. Llavors estenia les ales i volava i volava fins a la muntanya més alta del país.
En arribar al cim, es posava en un arbre solitari que s'alçava eternament al pic. Aquell arbre era màgic i quan l'ocell arribava, si l'hivern estava gairebé adormit, començava a florir i a omplir-se de fulles i fruits. Llavors l'ocell en menjava i agafava forces per tornar abans del capvespre al poble on l'esperaven amb expectació tots els seus habitants.
Però, ai! Si l'hivern encara estava despert, l'arbre restava sec. L'ocell, que romania sense esma, cansat, vençut i sense ombra ni fruits per reparar forces, jeia sol en una branca nua i moria de fred.
Llavors la gent del poble sabia que l'hivern encara trigaria a marxar.


EL JORN DE L'ORENETA

En el país més gran del món, per saber si l'hivern està a les acaballes, el dia 2 de febrer fan una gran festassa. Van al camp, a prop del riu, i observen una marmota. Si en sortir del seu refugi fa sol, en veure la seva ombra l'animaló torna al cau. Això indica que el fred encara restarà per un quant temps. En canvi, si en sortir fa núvol i no veu la seva ombra, deixa el cau. Llavors vol dir que la primavera és a prop.
En el meu petit país, “tan petit que quan el sol se'n va a dormir mai no està prou segur d'haver-lo vist,” hi ha una dita que diu “si la Candelera riu el fred és viu i si la Candelera plora el fred és fora”. La candelera se celebra també el 2 de febrer, i realment, si és un dia radiant podem fer una bona recollida de llenya, però si plou ja podem començar a treure mantes i preparar roba de primavera.
Però jo sé un altre truc per endevinar quan ha arribat la primavera: el capvespre que estic a la terrassa i sento xisclar les orenetes, ben segur que l'hivern ha fugit.
Avui som a vint-i-set de febrer. Aquest febrer la Candelera ha estat seriosa, ni ha rigut, ni ha plorat i jo encara no he sentit xisclar les orenetes.


Escarbotarà la merla el teu jardí
allà on les magnòlies no floreixen.
I les albades seran plenes de boires i silenci.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada