dilluns, 8 de febrer del 2016

Orígens del Carnaval (Carme Marquès)

Les tradicions que ens acompanyen actualment, totes tenen els orígens o arrels que ens arriben del Continent Africà.
Les màscares: L’home primitiu les feia servir durant el ritual d’adoració als astres, la lluna i el sol. Van ser un descobriment per la humanitat. Més tard, aquestes foren usades al teatre d’aquí. Les caràtules que el representen: la somrient i la trista.
A las festes paganes en honor del Rei Momo, començaren a utilitzar-les, perquè no els identifiquessin. A Grècia, la capital, llançaven les sobres del vi sobre la gent i d’aquí sorgeix la tradició de llançar bombes d’aigua. Així, també les carrosses van ser introduïdes per un personatge dit Terencio, a la celebració del Carnaval.
Hi havia dues nenes, una rossa i l’altre morena. A les dues les havien convidades a una festa de carnaval. Elles eren les encarregades de “muntar-la”. Van escollir el bonic jardí que envoltava la placeta del poble. La colla dels nois se’n cuidarien del guarniment, el grup de noies es farien càrrec del tec i les begudes, elles de les disfresses i màscares. La consigna: tots puntuals a les vuit i tots amb las cares tapades.
La música sonava a tot drap, la gent molt animada s’ho passava bé fins que varen perdre el control, allò era una disbauxa ja no sabien qui era qui. No és que haguessin begut, era que es bellugaven tant que l’estómac se’ls va regirar tenint males conseqüències.
En comptes de les carrosses, van arribar les ambulàncies del SEM, i tots van anar de pet a l’hospital de torn per ser atesos per intoxicació causada per un aliment en males condicions, van diagnosticar.
Les mascares van quedar tirades per terra, tenien un aspecte llastimós el somriure trist. Un gos que passava per allà les va ensumar i enlairant la pota les va mullar.
De vegades, les il·lusions no s’acompleixen i no se sap perquè. Aquesta història té molt mala baba, però és el contrapunt a tanta bogeria que hem vist aquests dies per la TV.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada