El pa és l’aliment més antic que es coneix emprant
diferents gramínies o lleguminoses. Al principi, trituraven els grans dels
cereals, els barrejaven amb aigua i els coïen sobre pedres calentes, era rústic
però igual de nutritiu.
A l’Índia s’han trobat
forns fets de fang del 4.000 a. d. C. És a partir dels egipcis que coneixem el
pa semblant al nostre, fermentat, descobert per causalitat en deixar una peça
oblidada a l’obrador i que al dia següent havia doblat el seu volum. D’Egipte
passa a Grècia a on es va perfeccionar, actualment hi ha 70 varietats i de
diferents cereals “les boutiques del
pa són gregues”. En ser un producte barat, els egipcis tenien una dita, “pa i
ceba”. I els romans deien “pa i circ”. Els romans propagaren al pa a tot el món
menys a Hispània, on ja era comú. Els celtibers ja el coneixien.
En la història de la
humanitat el pa no sempre ha sigut un bé per a l’home, sobretot desprès d’una guerra
o desastres naturals. Era comú cercar quelcom que pogués substituir al gra que
aleshores no es produïa. Hi ha un cereal o llegum segons, qui, que es pot
conrear amb facilitat ja que creix en terres de secà i condicions atmosfèriques
extremes, que d’altres cereals no poden afrontar. Té diferents noms segons la
regió: a Catalunya, guixa, pedrerols... el nom comú: Almortes.
Quantes “farinetes” i pa
fet d’aquest cereal no ens han alimentat després del desastre de la Guerra Civil
patida quan nosaltres érem unes criatures. Ignorants que fer-ne ingestes
nombroses al dia podria provocar una afecció dia latirisme. Havíem de triar
emmalaltir o morir de fam.
Per sort tot això és
història passada i com que el passat no existeix i el futur tampoc, mirem el
present on en cada cantonada hi ha un forn o boutique de pa on ens ofereixen diferents varietats segons la
farina emprada. La més comuna la de blat rica amb gluten de la que en resulta
un pa més esponjós. La de civada o sègol produeix una molla massa densa i no s’aprecia
gaire.
Només anomenaré les més
comunes en farina són: blat, civada, sègol, soja, espelta, etc... Pel que fa a
varietats: baguette, xapata, pa
blanc, pa negre, àzim, brioix, amb llavors, amb fibra, de motlle, i el nostre:
el pa de pagès.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada