dilluns, 10 de març del 2014

Ai, aquelles rosquilles! (Carme Marquès)

Ai, aquelles rosquilles de la iaia, que n’eren de bones! Les solia fer per les Festes de Nadal i en feia gran quantitat, ens duraven fins a Reis i estaven tant bones com el primer dia.
La recordo en aquella època on encara era jove i vital amb el somriure franc una mica carregat d’enyorança de la seva terra. Les rosquilles eren típiques d’on era nascuda: Andalusia. Jo encara era una nena que amb penes arribava a l’alçada dels fogons.
Recordo la humilitat de la cuina: simples fogons de carbó, on havies d’atiar les brases perquè no perdessin la calor necessària per guisar. Obvietat que no impedia que el que cuinés la iaia fos del tot apetitós i variat. Ella venia d’una terra d’arrels àrabs i sabia combinar bé les verdures, llegums i espècies. Feia alquímia, transmutava els aliments fent-los apetitosos, sobretot, les olles barrejades eren divines! I unes diferents d’altres.
Tanco els ulls i em sembla escoltar el xiu-xiu de l’oli bullent al rebre la pasta freda de les rosquilles. La boca se’m feia aigua només de pensar a menjar-les: cruixents, amb aquell gustet a matafaluga que tant m’agradava.
La iaia preparava la pasta i, quan la tenia apunt, jo començava a fer boletes de la mida d’una nou, ajudant-la, mentre l’oli s’escalfava, havia d’estar quasi roent, perquè en rebre les rosquilles aquestes es fessin ràpidament.
Damajoana igual a la que tenia la iaia
Les boletes les muntàvem de dos en dos, i pinçant-les amb els dits polze i índex, fèiem un gir a l’aire perquè es convertissin una anella. Era el moment de tirar-les dins la paella i coure-les.
Les deixàvem refredar abans de posar-les dins un enorme pot de vidre anomenat damajoana.
La iaia no tenia les mides per fer la pasta, ella ho feia a ull, afegia els elements fins que la pasta agafava la consistència esperada. Recordo tenir la recepta dictada per ella però ara que la busco no la trobo. La que poso a continuació és molt semblant a la que ella feia. Si us ve de gust fer la prova ara us la copio:

Rosquilles
RECEPTA DE LES ROSQUILLES D’ANÍS

Ingredients

1 copa d’anís o matafaluga
3 culleradetes de llevat
3 cullerades de sucre
1 tassa de mida cafè d’oli d’oliva
Farina (la que demani)

Elaboració

-          Es baten els ous amb el sucre.
-          S’afegeix l’oli, l’anís i el llevat. Batem tot amb compte de que no es formin grumolls.
-          Un cop ben barrejat, afegim la farina paulatinament, fins que la massa no s’enganxi als dits.
-          Modelem les rosquilles a partir de boles de la mida d’una nou. Per fer-ho, muntem una bola sobre una altra, enfonsem els dits índex i polze travessant-les, fem un gir per formar les rosquilles.
-          Les fregim en oli abundant i molt calent.

Us animo a provar de fer-les, us  llepareu els dits de tan bones que són.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada