dilluns, 19 de novembre del 2018

Quatre ulls (Antònia García)


Llúcia, nada a Siracusa,
ets la santa dels quatre ulls,
dos ulls són a la safata,
i dos, el front els acull.








Santa Llúcia és la santa patrona dels cecs i dels que tenen algun mal de la vista. També ho és dels oculistes, dels picapedrers, de les modistes i oficis del ram de l'agulla, i dels dissenyadors gràfics, informàtics, escriptors...
    El dia de Santa Llúcia és el 13 de desembre. Des de l'any 1951 se celebra la Festa de les Lletres Catalanes, just en la nit d'aquest dia, la Nit de Santa Llúcia, on es concedeixen premis a diferents disciplines literàries: el premi Sant Jordi de novel·la, el premi Carles Riba de poesia i uns quants més. És la vetllada literària més prestigiosa de la llengua catalana.
    Aquest mateix dia és quan comença la fira de Nadal a prop de la catedral i en d'altres indrets, amb les parades de figures per al pessebre, els guarniments, les branques d'avet i de boix grèvol, el vesc... Recordeu aquella bonica cançó, el romanç de Santa Llúcia: “Com que avui és Santa Llúcia, dia de l'any gloriós, pels volts de la plaça Nova voltava amb la meva amor...”. És el moment per proveir-nos de tot el que cal per guarnir la casa i fer el pessebre.
    A tocar de la catedral hi ha la capella de Santa Llúcia, d'època romànica, on moltes persones van a oferir espelmes i ciris i a demanar que la santa els conservi la vista.
    També és la festa de les modistes. Temps enrere, aquest col·lectiu de noies i dones anaven en grup a portar espelmes a la capella i després sortien com un alegre estol d'ocells a passejar per la Rambla, totes rialleres, agafades de bracet. Era costum que colles d'estudiants les seguissin, tot fent gresca, i els tiressin farina. A la tarda, les noies també s'ajuntaven i anaven a ballar en algunes sales on, com ja us deveu imaginar, les esperaven els estudiants i d'altra jovenalla.
    El nom de Llúcia vol dir “llum”. Sembla que la festa està relacionada amb el solstici d'hivern. En aquesta època, al firmament es poden veure força bé les constel·lacions d'Orió, del Taure, les Plèiades...  I precisament a la del Taure, a prop de la brillant estrella Aldebaran, hi ha un sistema d'estrelles dobles anomenat Theta Tauri, que popularment es coneix com “Els ulls de Santa Llúcia”, i que en aquest moment de l'any arriba al punt de màxima alçada sobre la línia de l'horitzó.
    A santa Llúcia la van martiritzar. Abans de decapitar-la, la van eixorbar però es veu que, miraculosament, sense ulls també hi veia. Així com Buda té tres ulls, resulta que santa Llúcia en té quatre: dos ulls, els que li van treure, els té damunt d'una safata; uns altres dos ulls, dins de les conques, segons podem veure en les seves imatges, però que bé podrien ser els ulls de l'enteniment. I siguin els primers o els segons, dos ulls seus ens il·luminen des del cel, presagi de les festes de Nadal que ja s'acosten.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada