dilluns, 19 de novembre del 2018

La santa dels quatre ulls (Montserrat Fortuny)


Santa Llúcia! Qui no l'ha vista, en imatges, en pintures, en estampes...! Una donzella romana o d'un país dominat pels romans, Siracusa.
    Amb la túnica i el mantell, amb els cabells pentinats en trenes o monyo o deixats anar. Amb les  sandàlies.
    Amb bonics ulls mig somrients. Amb un calze a les mans, amb els verdaders ulls, els que li van arrencar.
    Us imagineu que la representessin sense ulls, amb la sang relliscant-li per les galtes..? Faria més basarda i angúnia que no pas devoció! Així, amb els ulls a la cara, per fer bonic, l'hem coneguda i reverenciada al llarg dels segles.
    Va haver-hi molts màrtirs cristians en aquella època dels emperadors romans, com ara al temps de Neró, per exemple. Tota mena de martiris cruels, fins a acabar amb la mort.
    També n'hi deuria haver molts que van renunciar a la religió cristiana per a poder seguir vivint. Però molts homes, dones, infants i vells, de tots colors, van morir per les seves creences.
    I les verges? Hi havia una llei romana que prohibia matar una verge... Doncs ja se n'ocupaven els mateixos botxins que deixessin de ser-ho abans de matar-les, però l'Església les reconeix com a verges, igual que les imatges de santa Llúcia tenen ulls a la cara, encara que els li haguessin arrencat.
    I això dels màrtirs cristians encara no s'ha acabat. Als països islàmics, actualment, encara maten cristians, només pel fet de ser-ho. Ens ho explica molt bé la Pilar Rahola en el seu llibre S.O.S., cristians!
    la Fira de Santa Llúcia és una fira molt bonica, de figures de pessebre i dels seus ornaments. Abans començava el dia de Santa Llúcia, el 13 de desembre, però ara ho fa a primers de mes, així hi ha més dies per a visitar-la. Es fa als voltants de la catedral de Barcelona. També n'hi ha una altra davant de la Sagrada Família.
    Hi ha una bonica cançó, que la cantava molt bé l'Emili Vendrell, que parla del dia de Santa Llúcia, dels pessebres, de les modistetes (que n'és la patrona) i de l'amor:
    “Com que avui és Santa Llúcia, dia de l'any gloriós...!”
    Al final acabo amb la coneguda expressió: “Santa Llúcia, guardeu-nos la vista...!”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada