dilluns, 7 de desembre del 2020

Quin Nadal 2020! (Núria Roca)

Els Nadals passats no han estat tots iguals, però els rituals, la tradició, més o menys no han faltat. Sobretot en l'entorn familiar, fent colla i xerrameca llarga a les sobretaules.

Aquest Nadal 2020 serà molt diferent, estrany i insegur per a tothom. No perquè els rituals o les tradicions canviïn molt, és que estem obligats per aquest maleït virus covid-19 a adaptar-nos a les directrius sanitàries pels possibles contagis massius de la població mundial.

 Les restriccions de mobilitat, la reducció del nombre de persones en els grups, el distanciament entre les persones, el no contacte físic, la mascareta per a evitar contagis, etc. Tot això fa que aquesta festa estigui molt deslluïda i freda.

Les relacions socials es troben molt afectades.

Normalment se celebraven aquestes festes de bon grat o no tant, depèn de cada situació familiar i individual, és respectable. Tothom té el dret d'actuar com vulgui. Si no ve de gust i és forçat, val més no fer celebracions. Però és una forma d'interactuar entre les persones d'una família, d'amics, de treballadors, de comunitats, d'empreses, etc.  Intercanviar emocions, vivències, objectius de vida, històries familiars, records..., és una forma de retrobar-se que a vegades es fa difícil.

Aquest distanciament forçat farà molt mal a molta gent, però és una protecció per no contraure aquesta malaltia infecciosa que pot tenir posteriors seqüeles.

La relació minvada amb les altres persones i més encara amb la família perdurarà en la nostra ment durant molt de temps.

Celebrarem les festes del Nadal tots junts? Separats?, amb una mascareta tot el dia dificultant la respiració, la parla i l'audició? Dinar curt sense sobretaula? Nens i joves a part? Avis tan lluny com sigui possible? Bombolles familiars juntes? Les famílies que tenen avis en una residència, els en  trauran i ho celebraran amb ells corrent el risc? Com se sentiran ells si no surten, que molts potser no ho entendran?

Molts d'aquests avis han passat la guerra, però això, en aquestes alçades de la seva edat es fa difícil d'acceptar. El confinament tan estricte potser l'havien passat a la presó, encara que també es relacionaven amb els altres presos. Quan anunciaven un bombardeig, tots a corre-cuita als refugis antiaeris, deixant-ho tot. Llavors tots ben junts i compartint la por.

Ara se'ns demana o aconsella que estiguem com més lluny millor, els uns dels altres. Que controlem les nostres emocions efusives envers els altres. Fora el contacte!

Aquest Nadal per a mi serà d'angoixa, de patiment, incertesa i inseguretat pel que cal fer i com actuar, però tinc la gran sort d'estar escrivint.

Farem sobre la marxa, perquè encara queden uns dies.

Esperem amb candeletes la vacuna, que sembla que és la gran solució.

Desitjo que el Nadal 2021 sigui millor que aquest, per a tothom. Sense restriccions per moure's i apropar-se. Poder abraçar i fer petons sense miraments.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada