dilluns, 7 de desembre del 2020

Nadal diferent (Àngels Segu)

En un principi, quan tot estava per esbrinar, es vivia molt lligat als cicles naturals i també es vivia tot jugant amb la sort, demanant que la terra i el temps i, sobretot, el sol, fos propici per a adquirir una bona collita.

Les dates del Nadal giren al voltant del solstici d'hivern. El dia que la nit era més llarga es commemorava el naixement del sol, entre el 21 i el 22 de desembre; eren unes dates que se celebraven a totes les cultures, ja que es considerava el sol com a part essencial de la natura.

Abans que es visqués lligats als cicles naturals, quan encara no es vivia del que ens donava la terra, els habitants del planeta eren nòmades, collien i caçaven el que trobaven i estava al seu abast. És molt possible que ja aleshores en aquells temps tan inhòspits ja es commemorés o es fes alguna celebració d'alguna índole.

La tradició cristiana va connectar amb aquestes dates considerant que aquell naixement, el de Jesús, va portar llum al món, coincidint aquest esdeveniment amb el solstici d’hivern, ja que sembla ser que el dia 28 de desembre els cristians van fugir de Betlem, perquè Herodes va fer matar els innocents, els nens més petits. Així és com s’explica des d’un punt de vista bíblic.

A dia d’avui, en la nostra cultura encara hi és present una arrel cristiana, fins i tot per tots aquells que no són practicants i es consideren agnòstics, és una realitat que forma part del que en diríem esperit nadalenc, és com tornar una mica als nostres orígens com un sentiment de pertinença a una comunitat.

El Nadal ha estat un esdeveniment que sempre ha implicat molt els nens i això l'ha fet una festa molt entranyable, els nens el viuen amb molta il·lusió i això fa que la família s’aboqui amb una mena de goig col·lectiu que els involucra a tots i es retroben per aquestes dates any rere any tot esperant un món millor.

El que significa el Nadal, de veritat que no sé ben bé com descriure-ho, és dins nostre, és un conjunt de sentiments, una emoció, un desig, uns dies de trobades amb persones que de vegades fa temps que no veiem, però que desitgem que continuïn en les nostres vides, encara que moltes  vegades haguem tingut les nostres diferències personals.

Ara bé, no podem obviar que unes bones festes van ben acompanyades d’una taula ben parada, amb menges exquisides i postres selectes, tot plegat regat amb vins i escumosos de qualitat, i això, vulguem o no vulguem, dependrà una mica del poder adquisitiu de cada un de nosaltres, això és evident.

Crec, també, que aquest any serà força diferent. És possible, i potser seria el més raonable, que hi hagin famílies que no es puguin retrobar, uns perquè són lluny i d'altres perquè formen bombolles molt diferents i el sentit comú diu que és molt millor que no es retrobin. Potser l’esperit de Nadal aquest any l’haurem de deixar per una altra època. Fins i tot amb això, haurem marcat un nou esperit nadalenc?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada