dilluns, 4 de febrer del 2019

Frederic Soler “Pitarra” (Montserrat Fortuny)


    "–Zenyor, la llanza no pazza...!
    Passa-la de cantó.
    Tampoc no pazza , Zenyor...!"
    El meu pare em recitava aquests versos quan jo era petita i em feia riure, em feia molta gràcia això de parlar amb la “zeta”. Deia que eren d'una obra satírica dedicada al nostre rei Jaume I el Conqueridor i que tenia ala memòria molts més versos, però que no feien per a les nenes com jo, perquè el retratava com a conqueridor d'altres coses que no pas dels territoris dels àrabs. I fins que no vaig anar a treballar no me'n vaig assabentar perquè el nostre contable, el Joan, sí que els recitava sencers i, veritablement, eren ben pornogràfics i satírics. Deixaven el nostre Rei com un faldilletes i malalt de fer tants actes sexuals.
    Aquesta era una de les moltes comèdies que va fer el nostre escriptor, poeta, dramaturg, Frederic Soler i Humbert, més conegut com a Serafí “Pitarra”.
    Els versos que també em recitava el pare i que també vaig aprendre, eren del drama El ferrer de tall, la història d'un ferrer que vol defensar sa filla del noble del castell que la vol conquerir i després abandonar, com fa amb totes:
    Esmola que esmola,
    fes dagues, daguer,
    fes dagues que passin
    les malles d'acer!
    També recordo molt La pubilleta, que me'l sabia de memòria i que no aconseguia recitar-lo sencer perquè em queien les llàgrimes dels ulls.
    Els Jocs Florals, els va guanyar tres vegades i va ser declarat Mestre en Gai Saber.
    Els títols que més recordo són: Les joies de la Roser, L'esquella de la Torratxa (resposta a La campana de l’Almudaina, que el tinc, el llibre, que quasi no es pot mirar de tan vell i que jo, de petita, estava enamorada d'un dels personatges: Galceran de Tous.)
    També recordo Lo castell dels tres dragons, La rosa blanca, L'apotecari d' Olot, La dida, La creu de la masia...
    Frederic Soler va néixer a Barcelona el 9 d'octubre del 1839 i va moir el 4 de juliol del 1895, també a la nostra ciutat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada