dilluns, 7 de maig del 2018

En un tres i no res (Antònia García)


Tot és posar-s'hi. El que cosa més és començar. Sobretot, després d'un abundós dinar de primer, segon i tercer plat, amb un final de cafè, copa i puro. Vinga: a la una, a les dues, a les tres...! Ja està! M'alço de la butaca del tresillo, m'assec al tamboret de tres potes, que diuen que és el més estable, i començo a teclejar davant de la pantalla. Es tracta només d'això: subjecte, verb i predicat.
    Em ve al pensament la figura geomètrica del triangle, la que costa més de deformar. I el número tres, número màgic, molt usat en qüestions religioses i d'altres menes. Les tres estrelles del cinturó d'Orió, també conegudes com els tres Reis de l'Orient o les tres Maries. El Pare, el Fill i l'Esperit Sant. Els tres ulls de Shiva, amb el tercer dels quals, el de la saviesa, pot veure el passat, el present i el futur. Els tres caps del ca Cerber. Els tres turons. Sota, cavall i rei. Els Tres Tombs. Un trípode. Un trèvol. Una troica.
    Tinc preferència per la trisquela, aquest símbol solar de tres cames doblegades, o de vegades, tres espirals, que representa l'equilibri, la perfecta harmonia i un munt de coses més.
    Recordo la Divisa de Maria-Mercè Marçal. “A l'atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel.”
    Fem servir el número tres en moltes ocasions, en la nostra vida quotidiana: Un, dos, tres, salta, pagès!  Els infants juguen amb l'spinner, una joguina actual, de tres rodonetes, que fa l'efecte d'una baldufa o d'un molinet. A la sèrie de dibuixos dels Simpsons hi ha el Blinky, un peix de tres ulls. Tres eran tres, las hijas de Elena. El trío de la benzina. Les tres bessones. Un, dos tres, pica paret! Cançons com ara Els tres segadors, Els tres tambors...
    Les rondalles són plenes de referències al número tres. Sempre hi ha tres personatges: Els tres porquets, Els tres fills del rei, L'amor de les tres taronges... I les fórmules per finalitzar els contes també tenen la seva gràcia. Només un exemple, una mica elaborat, això sí: ...I van tenir tres fills; els volien lligar i no tenien cordills. I van tenir tres filles, les volien casar i no tenien faldilles. I van tenir sis néts; tres eren savis i tres ximplets. I van tenir sis nétes; tres eren coixes i les altres dretes.
    Podria dir moltes més coses relacionades amb el número tres, però no ho faré, seria massa llarg.
    I així acabo el meu escrit en un tres i no res.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada