dilluns, 2 de desembre del 2013

A Eric Arthur Blair (Anna Collado)

Potser el fet d’haver nascut exactament 70 anys i 1 dia després que vostè, m’ha unit d’alguna forma còsmica a la seva obra. Tot i que va ser més assagista que novel·lista, tres de les seves obres m’han colpit especialment: Homenatge a Catalunya, La rebel·lió dels animals i 1984.
            No només la va encertar de ple amb l’anàlisi que va fer sobre la Guerra Civil a partir de la seva experiència personal com a militant del POUM, a Homenatge a Catalunya; sinó que també ho va fer amb la sàtira a la Revolució Russa de La rebel·lió dels animals, i tot i que sembli mentida, pràcticament la va clavar amb el relat futurista de 1984.
            És una llàstima que la majoria no veiés el que vostè va veure durant la Guerra Civil. Hauria estat bé que les diferents faccions que defensàvem la llibertat i la dignitat del poble, en lloc de barallar-nos entre nosaltres, haguéssim unit les nostres forces per derrotar el feixisme. Malgrat que va ser una pena que morís amb només 46 anys, en el fons, va tenir sort de no ser testimoni de bona part d’aquests 36 tristos i tenebrosos anys de dictadura que tant mal va fer i encara fa al nostre país.
            No sap també com trobem a faltar una nova “rebel·lió dels animals” basada en el sistema capitalista. La sàtira és una bona forma de crítica i avui dia, gràcies als mitjans tècnics i audiovisuals de què disposem, cada dia rebem vídeos i presentacions divertides i iròniques sobre la situació actual. Tot i així, ningú ha estat capaç d’emular la seva genial novel·la i arribar al nivell de sarcasme incontestable que vostè va assolir. Quanta raó tenia!
            Finalment, amb 1984, encara que li sembli mentida, es va apropar molt al que vivim avui en dia. Potser mentre l’escrivia pensava: “Quina paranoia, Eric, se te n’està anant l’olla, xato!” o alguna cosa semblant en el llenguatge de l’època... Però, estimat amic, malauradament no es va allunyar gaire de la realitat. Vivim en una societat cada cop més tecnificada, estem més controlats en pro del capitalisme i les distàncies entre rics i pobres són cada cop més grans.
            Estimat Sr. Blair, Sr. Orwell o... símplement, George. Moltes gràcies per haver existit i fer-nos evident que la societat hauria pogut ser millor del que és avui dia si no fos per tantes coses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada