dilluns, 9 de desembre del 2019

La mà del foc (Antònia García)

Tu vas robar el foc als déus, Prometeu, per donar-lo als homes. Ho vas pagar car, però. Digues, te n'has penedit?
El foc, un dels quatre elements, actua pel seu compte. Surt dels cràters dels volcans o cau incandescent amb el llamp. Les llengües del foc són mortíferes. Cremen tot el que troben. Fins i tot una petita guspira pot ocasionar un incendi paorós.
L'home va provar de dominar el foc que li vas donar. Va aprendre a guardar-lo amb les brases, protegit amb la cendra.
El foc pot ser bo o dolent, segons l'ús que se'n fa.
Digues, Prometeu, quan veus que amb el foc els homes viuen més bé, es protegeixen del fred i d'altres perills, trobes que vas fer ben fet, de robar-lo als déus?
I quan veus que aquests mateixos homes, els piròmans, usen el foc per cremar els boscos i els habitatges, i posen en greu perill d'altres homes com ells fins a l'extrem que molts han tingut una mort horrible entre les flames descontrolades, tot i així, trobes que vas fer ben fet? I no t'esgarrifa pensar en els que han sofert càstigs pel foc, ordalies, cremes de bruixes i bruixots?
Em pots dir que el foc també purifica. El foc ha estat motiu de veneració, ha estat tractat com un déu, amb culte propi als temples i també a les llars. Tens raó, Prometeu, si m'ho dius. I jo afegiré que ha estat i és encara expressió de festes i costums. He vist passar el foc d'una persona a una altra, amb torxes. I tu diràs que encara actualment es construeixen grans fogueres i es baixen troncs encesos de les muntanyes fins al mig dels pobles.
Prometeu, la mà del foc té dits grocs i vermells que es mouen contínuament. Al mig de la llar, atrau els grups al seu voltant i és així com es transmeten les tradicions orals.
La mà del foc té l'origen en la gran bola de foc que és el Sol. Digues, Prometeu, és d'aquest sol, d'on vas robar les flames? Ensenya'm les mans. Vull veure si hi ha senyals de pell socarrada, una mica de brasa, un rastre de cendra. Només així em podràs demostrar que el teu turment i el teu mite van ser reals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada