dilluns, 15 de juny del 2015

El rellotge (Carme Marquès)

El rellotge ens condiciona la vida. Ens marca el temps. el pas dels dies, tots els instants de la nostra existència. Ens tiranitza, ballem al seu ritme, ens el marquen les busques: la petita les hores i la gran els minuts. Tossudament.
Som una humanitat atrapada en la voràgine del temps.
Penso que el temps no va existir fins que no es va inventar el rellotge. I, a pesar de tot, les coses rutllaven amb certa normalitat. La gent sabia que quan es feia fosc calia anar cap a casa, sopar, i després, a dormir. Quan sortia el sol i els galls cantaven el quiquiriquic, havia arribat l’hora de llevar-se per anar a treballar.
I, als nostres avantpassats, els habitants de les cavernes, tampoc no els calia el rellotge. Es guiaven pel sol i les estrelles. Els canvis de temps, també els coneixien. La primavera, era quan la bonança seguia al fred. Era el temps de recol·lectar arrels comestibles i d’infantar les femelles de cada espècie.
La següent etapa la copsaven quan el sol estava a dalt del cel i els arbres donaven fruïts. A la tardor recol·lectaven fruits secs i caçaven tota mena d’espècies d’animals que consideraven comestibles. Era el moment d’emmagatzemar carns i gra per consumir la propera estació del fred, durant la qual, la naturalesa es vestia amb una capa gruixuda i freda, que ho cobria tot. Els homes es recloïen dins de les coves, i no en sortien fins que la neu els ho permetia. Sabien que havia arribat el moment quan el tap de gel que obstruïa l’entrada blanca de les coves, es desfeia.
Aquests avantpassats eren gent hàbil, d’una intel·ligència prodigiosa. Van descobrir molts oficis emprats encara en l’actualitat per artesans en múltiples matèries molt útils.
El rellotge en l’actualitat és imprescindible, sense ell la vida quotidiana seria un caos total. La humanitat s’ha multiplicat esponerosament, i les comunicacions mundials, la informació entre països, governs,... són tant complicades que ratllen el caos.
Fóra necessari que tots els rellotges funcionessin alhora perquè la vida fos més plaent per a tothom. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada