dilluns, 16 de març del 2015

La religió (Montserrat Fortuny)

Volen fer tornar la Religió a les aules. En un estat laic no s'hauria de fer sense l'aprovació de tothom, però ja sabem que hi ha coses que es fan perquè ho diu qui té la paella pel mànec. Les pregàries, res de res. Qui vulgui pregar que ho faci a la seva manera, a casa seva.
Ara, per a mi, la Religió és una assignatura necessària, perquè també té la seva cultura.
Us imagineu una persona molt culta que no sàpiga qui és Jacob, per exemple? Que no sàpiga el nom de la muller d'Abraham? Quins eren els germans de Josep? Qui va ser el primer marit de Betsabé? I que desconegui la paràbola de L'ovella perduda, la de La moneda retrobada, la d'El fill pròdig? O la resurrecció de Llàtzer?
Això només parlant de la religió judaica i de la cristiana, amb les seves diverses branques, com per exemple: els catòlics, els protestants, els evangelistes, els hugonots, els baptistes, etc., etc.
I els testimonis de Jehovà i els mormons…?
I l´islam…? Qui no sap qui és Al·là, o Mahoma, o Fàtima, o Alí…?
I les religions de l'Índia, de la Xina, dels lames…?
I la dels inques, dels maies?
Per no parlar de la mitologia, també tan interessant? Pot algú, amb una petita dosi de cultura, ignorar per què els planetes del sistema solar es diuen els seus noms? Per què van posar Mercuri al més ràpid i lleuger? I Venus al més bonic? I Mart al vermellós? I Júpiter al més gros? Etc., etc.
I els egipcis? Isis, Osiris, Ra, Amon, Aton, Horus…?
I si sé alguna cosa de la mitologia basca és gràcies a un exercici que vam fer al Taller.
Jo veuria molt bé l'ensenyament de totes les religions, com a cultura general.
A mi, a l'escola, només em van ensenyar una mica d'Història Sagrada i Catecisme… Tot allò altre m'ho he hagut d'aprendre tota sola.
I em deixo per al final les guerres religioses:
Després que els emperadors romans manessin matar tots els cristians, quan es va convertir Constantí, llavors va ser a l'inrevés, els cristians vinga a matar els altres, tant a l'imperi romà com a Grècia i altres llocs.
I les Croades? Tot el món cristià contra els islàmics; vinga a lluitar per a conquerir Terra Santa, amb els milers i milers de morts, ferits, captius, que això va provocar en tots dos bàndols.
I a l'Edat Mitjana, El Sant Ofici a tot Europa, La Santa Inquisició a les Castelles i rodalies, i a Catalunya-Aragó…, tota la península. Amb les seves tortures i fogueres…, la cacera de bruixes, fins ben entrat el segle XVII.
I ara, al revés, tot l'islam en contra del cristianisme, els seus ulemes ferotges i els seus màrtirs, els nois-bomba! Això, al nostre moderníssim segle XXI….! I L'Alcorà no ho demana, al contrari, diu que “Déu és amor”, igual que l'Evangeli, des de sempre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada