dilluns, 24 de febrer del 2014

Vet aquí la qüestió (Pilar Zabala)

Cal dir sempre la veritat? Es pot consentir la mentida? Davant d’aquesta doble pregunta es presenta una qüestió que a través de la història ha estat i encara és molt discutida.
El meu raonament em diu que sí, que cal dir sempre la veritat, però el meu sentiment em fa dubtar. Em diu que depèn molt de la circumstància i del moment i, sobretot, depèn de a qui va dirigida.
Hi ha persones, malaltes o no, que tot i sabent o intuint la causa del seus patiments no volen que ningú els digui la veritat. Haver d’admetre la realitat del fet que els preocupa els produeix un pànic extrem, prefereixen escoltar paraules que no els siguin doloroses, desitgen i volen creure com a veritat la mentida que se’ls dóna disfressada.
Altres, molt al contrari, s’enorgulleixen de dir, i també d’acceptar, la veritat. No volen admetre la possibilitat de dir una mentida, ni pietosa ni de cap altra mena. Ells diuen sempre la veritat, la seva veritat, i moltes vegades ho fan d’una manera brutal, sense aturar-se a pensar que poden estar equivocats, sense tenir en compte el mal que pot causar la seva impetuosa manera de fer.
Una altra cosa és quan un s’equivoca de bona fe. Considero que a aquesta persona no se la pot tractar de mentidera perquè no era la seva intenció perjudicar ningú. Només expressa la seva creença tal com la sent.
Hi ha dues classes de mentiders, els que suposen o coneixen la veritat i tot i així callen, i els que diuen una falsedat fent-la passar per veritat. Penso que en aquests casos el que s’ha de jutjar és la intenció que s’amaga en la seva ment.
Alguna gent menteix per diners, per obtenir el seu propi benefici. D’altres ho fan per amagar la seva debilitat.L’il·lusionista Marc Tempest, en preguntar-li sobre l’engany, va dir: “Un mag promet enganyar-te i ho fa. La màgia és l’única mentida honesta”.
El general xinès Sun Tzu va dir que tota guerra es basa en l’engany.
Pio Rossi, en el llibre Sobre la mentida diu el següent: “De veritats només n’hi ha una, les mentides són infinites”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada